Сподели в Facebook  

петък, 11 септември 2009 г.

Слънчева алергия

В разгара на летния сезон много хора, най-вече жени, страдат от слънчева алергия. Тя обикновено се проявява в началото на пролетта, при първите топли слънчеви лъчи и в разгара на лятото, когато сме на море и имаме пряк досег до жарките слънчеви лъчи.

ПРИЗНАЦИТЕ
са ситни пъпчици, мехурчета и зачервени петна в областта на деколтето, подмишницата, раменете, врата, ръцете, бедрата, корема, понякога дори и по лицето. В някои случаи са силно сърбящи и дразнещи, друг път болезнени и парещи, а при трети дразнението е по-умерено. Може да имате различните прояви на слънчевата алергия през различните сезони.

Слънчевата алергия на практика е защитен механизъм на кожата, която „усеща" как вредните ултравиолетови лъчи образуват радикали върху нея. Тя „сигнализира" да
предпазваме кожата си от вредните лъчи на слънцето.

Често слънчевата алергия се „отприщва" изненадващо, без да сте имали признаци за подобен проблем. Веднъж появила се, може само да се регулират проявите й.Тя може да се появява при всяко излагане на незащитена кожа на слънце, като след това трудно се успокоява.

Ако все още нямате този проблем, не се чувствайте защитени. Полагайте активни грижи за кожата си, ако я излагате на слънце: не стойте в часовете, когато слънцето е най-силно, използвайте слънцезащитни лосиони с фактор минимум 15 (за по-тъмните кожи) и 30 (за по-светлите) и със защита от UVA и UVB лъчи. Най-лесният начин да отприщите слънчева алергия е като се намажете още с първите си дни на плажа с олио за тен с фактор 2 или 6 и се изложите в най-горещите часове. Веднъж появи ли се, слънчевата алергия става ваш „верен приятел", от който е почти невъзможно да се отървете.

Когато за първи път ви се появи този неприятен проблем, е добре да посетите дерматолог, за да ви ориентира към специален медикамент, който ще ви помогне. Слънчевата алергия бива различни видове. Шансът миналата година да сте имали, а тази да нямате е минимален. От 11 до 16 часа най-добре стойте под чадъра, намазани обилно с подходящ козметичен продукт. Бялата риза също може да ви е полезна, за да се защитите.

Задължително е ползването на слънцезащитен лосион за алергична кожа.

Дори да имате качествен лосион с много висок фактор, ако не е специализиран срещу слънчеви алергии, може да няма никакъв ефект срещу неприятния обрив. Причината е, че понякога чувствителната кожа реагира зле на мазила, които проникнат дълбоко в отворените от горещината пори, а слънчевата алергия е най-силна на морския бряг. Ако сте просто на басейн или на разходка в гората, не ви създава сериозни проблеми, но когато се печете на плажа е с пъти по-силна, защото морето и пясъкът допълнително отразяват слънчевите лъчи и кожата се облъчва много по-силно.


Източник: lekar.bg


0 коментара:

Публикуване на коментар