Сподели в Facebook  

събота, 5 септември 2009 г.

Шоколадът спира тромбозата

Малката всекидневна порция шоколад намалява риска от образуването на тромби. Действието на горчивия шоколад върху кръвта напомня действието на аспирина, твърдят учени от САЩ.

Тромбоцитите са кръвни клетки, които са способни да се прилепват една към друга и да образуват тромби. Те пък могат да предизвикат инфаркт или инсулт.

Според данните от изследването на специалистите шоколадът забавя образуването на тромби най-вероятно защото флавоноиди-те, съдържащи се в него, влияят ка кръвта поде аспирина и ват съсирването на кръвта.

Авторите на изследването подчертават, че полезни свойства притежава не само шоколадът, но и шоколадовите напитки. Съдържанието на захар и мазнини в тях обаче трябва да е минимално. Учените препоръчват всеки ден да се приемат по 2 супени лъжици горчив шоколад.


Източник: lekar.bg


0 коментара:

Публикуване на коментар