Сподели в Facebook  

четвъртък, 3 септември 2009 г.

Японски учени изолираха белтъка, причиняващ диабет

Резултатите от изследването на проф. Кумамото и екипа му представляват сериозна стъпка в борбата с коварната болест, каквато представлява диабетът.

Японски биолози успяха да изолират белтъка, който води до нарушена обмяна на веществата и в частност до развитие на диабет, съобщава в-к "Йомиури".

Изследването е на от учени от университета в префектура Кумамото с ръководител прф. Юити Оике. Резултатие от него сочат, че в кръвта на страдащите от затлъстяване, захарен диабет и атеросклероза се забелязва висока концентрация на белтъка AngptL2. Прякото му въздействие се изразява в повишаване на левкоцитите, което пък спомага за развитието на хроничен възпалителен процес. Опитите с мишки показали, че без наличието на този белтък те не затлъстяват, дори ако са хранени обилно с тлъста храна. Нивото на захар в кръвта на лабораторните гризачи пък се оказало значително по-ниско отколкото у нормалните мишки. Резултатите от изследването на проф. Кумамото и екипа му представляват сериозна стъпка в борбата с коварната болест, каквато представлява диабетът. Откритието ще спомогне за оптимизиране на лечението на болестта, а също и за ранното й диагностициране. /БГНЕС

0 коментара:

Публикуване на коментар