Сподели в Facebook  

петък, 11 септември 2009 г.

Алергиите - съвременен бич за всеки трети

Алергиите през последните 20-30 години се превръщат във все по-значителен проблем. Изглежда, че предимствата и удобствата на съвременния начин на живот, заедно с прекомерния стрес от модернизацията, са основните причини за това. Животът в затворени помещения и новите вещества и алергени, като различни видове полени, хранителни продукти, замърсяването на околната среда, допринасят за нарастване честотата на алергиите в цяла Европа. Други фактори, като цигарения дим или уличното замърсяване от моторните превозни средства, може често да провокират алергия.

Човек може да е алергичен към повече от едно вещество (алерген), което се нарича полисенсибилизация. Ако прекарвате повече време в закрити помещения, вие може да сте изложени на действието на множество алергени, характерни за вътрешната среда:

Такива са Микрокърлежите в домашния прах, плесените, домашните любимци и някои храни.

Сенната хрема е алергия, причинена от полени. Въпреки че това си остава най-честият тип алергия, днес съществуват и редица други вещества или алергени, към които сме алергични.

Алергичният ринит е медицински термин за симптомите от страна на носа, възникващи в резултат на свръхчувствителност на имунната система към даден алерген. Ако симптомите от страна на носа са придружени с такива от страна на очите, то тогава заболяването се нарича алергичен риноконюнктивит. Сенната хрема може да бъде разглеждана като вид алергичен ринит. При контакт с алергена, имунната система го атакува, отключвайки освобождаването на медиатор, наречен хистамин. Отделянето на този медиатор причинява симптомите на алергията. Ако страдате от алергичен ринит, то може да имате един или повече от следните симптоми:

• Повтарящо се (многократно) кихане
• Запушен, течащ или сърбящ нос
• Сълзене или сърбеж на очите
• Нарушен вкус или обоняние
• Затруднено дишане

Ако страдате от една форма на алергия, то често може да развиете и други алергични състояния. Алергичният ринит често се придружава и от други заболявания.

Другите типове алергия и техните симптоми включват:
АЛЕРГИЧНА АСТМА - затруднено дишане, кашлица и стягане в областта на гръдния кош

АЛЕРГИЧНА ЕКЗЕМА, ИЛИ АТОПИЧЕН ДЕРМАТИТ - силен сърбеж,прекомерна сухота и лющене на кожата

УРТИКАРИЯ, ИЗВЕСТНА ОЩЕ КАТО КОПРИВНА ТРЕСКА- появата на надигнати бели сърбящи участъци на кожата

АНАФИЛАКСИЯ - рядка, но животозастрашаваща алергична реакция, появяваща се в резултат на въздействието на един или повече алергени, включващи храни, ухапване от насекоми, лекарства и латекс, при което организмът реагира почти веднага

Симптомите на алергията трябва да бъдат изследвани от вашия лекар, който може да ви посъветва за най-доброто им лечение.


Източник: lekar.bg


0 коментара:

Публикуване на коментар