Сподели в Facebook  

вторник, 8 септември 2009 г.

13 храни за суперзрение

Правилното и пълноценно хранене не е само начин да се запази теглото в нормата. То е и предпоставка за добро здраве и правилно функциониране на отделните органи, включително и на очите.

Дори да се радвате на идеално зрение, това не означава, че на старини няма да имате проблеми. Около 30% от хората, достигнали 65-годишна възраст, страдат от някакво очно заболяване. За 80-годишните този процент е логично по-висок - 50%, при това, за съжаление, някои от състоянията не се поддават на лечение, а други водят до слепота.
Основната причина за влошаване на зрението лекарите наричат възрастова дистрофия на жълтото петно (ДЖП). Това е участък от ретината в задната част на очната ябълка, през която зрителната информация се предава в мозъка.

Според статистиката около 30% от хората над 75 г. страдат от ДЖП, но фактори като интензивното въздействие на слънчевата светлина, пушенето, алкохолизма и дори наднорменото тегло могат значително да увеличат вероятността от влошаване на зрението.

Изследванията през последните години показват, че употребата на голямо количество мазнини и пренебрегването на зеленчуците задълбочават проблемите, свързани с деградацията на ретината.

Най-известните природни „медикаменти" са морковите и. боровинките, съдържащи особени пигменти, които подобряват зрението. Според най-новите изследвания зелените и жълтите плодове и зеленчуци са много по-полезни за ретината, отколкото оранжевите. Те съдържат значителни количества лутеин и зеаксантин, които също са пигменти, но с много по-силно лечебно въздействие. Интересно е, че тези пигменти се срещат винаги заедно. Предлагаме ви списък с продуктите, които съдържат лутеин и зеаксантин и общото количество пигменти в тях:

1. Спанак (200 г)...................29,811 мг
2. Бяло зеле (200 г)...............23,720 мг
3. Китайско зеле (200 г).......14,619 мг
4. Тиквички (200 г)...............4,048 мг
5. Царевица (200 г)...............2,429 мг
6. Броколи (200 г).................2,015 мг
7. Брюкселско зеле (200 г).. 2,015 мг
8. Зелена салата (200 г)........1,295 мг
9. Марули (200 г)...................969 мг
10. Зелен боб (200 г).............595 мг
11. Шамфъстък (30 г)..........342 мг
12. Яйца (1 яйце)..................166 мг
13. Авокадо (30 г).................. 77 мг



Източник: lekar.bg


0 коментара:

Публикуване на коментар