Сподели в Facebook  

вторник, 22 септември 2009 г.

Бяло, зелено, червено

Изчервяваме се, защото сме суетни

Ставали ли сте червен като домат или бял като стена? А може би сте позеленявали от яд? Цветът на лицето често издава повече, отколкото ни се иска. Колкото по-голямо е напрежението, толкова по-видима е цветовата разлика.

Изведнъж чувате силен трясък. Обръщате се инстинктивно назад, за да разберете каква е причината за шума. Страхът вече е изписан на лицето ви - сърцето ви изскача извън ритъм, лицето ви изведнъж става бяло. По време на подобна стресова ситуация се активира част от вегетативната нервна система, която регулира функциите на вътрешните органи и на жлезите с вътрешна и с външна секреция.

Положителните страни на пребледняването

Чрез отлагането на хормона норадреналин сърдечната дейност се ускорява, а подкожните кръвоносни съдове се стягат. В следствие на това кожата не се оросява достатъчно с кръв и тялото е принудено да активира кръвните резерви за мускулите и органите. Така се стига до пребледняването на кожата. Да станеш бял като стена има и положителни страни. При повърхностни наранявания загубата на кръв при пребледнели хора е значително по-малка, а кожата леко изстива. По този начин тялото се подготвя за топлината, създавана при бягство, което е инстиктивната реакция на тялото при наранявания.


При зачервяването причините са от съвсем друго естество. "Погледнато чисто медицински зачервяването се появява в следствие на разширяване на кръвоносните съдове", обяснява проф. Волф от Манхайм. "Тялото ни отделя хормони, които повишават кръвното налягане". Чрез разширяването на кръвоносните съдове тялото успява да поддържа постоянна температура. Самото зачервяване на бузите например е съвсем здравословна реакция - нещо, което ни се случва не само при определени емоции, а и когато посещаваме сауна или пък сме изложени на студ.

Изчервяваме се, защото сме суетни

Да станеш червен като домат, означава да се изчервиш от притеснение, срам или несигурност. Хората подсъзнателно причиняват почервеняването, казва проф. Волф. В случай че се почувстваме неудобно, в тялото ни възниква напрежение. За разлика от пребледняването, в тази ситуация тялото не се подготвя за евентуално бягство. Кръвообръщението в мозъка се засилва, защото психиката ни търси начин да предотврати неудобната ситуация.

Много хора се притесняват от изчервяването, тъй като по този начин излагат емоциите си на показ. За много от засегнатите подобно състояние трае повече от няколко секунди и се превръща така в дяволски кръговрат. "Засрамените започват да се самообвиняват заради почервяването и се опитват да предотвратят промяната в цвета на лицето. Резултатът обаче е доста неприятен: колкото повече се притеснявате заради изчервяването, толково по-дълго ще трае то", обяснява проф. Волф. /DW

0 коментара:

Публикуване на коментар