Сподели в Facebook  

четвъртък, 10 септември 2009 г.

Епидемията от безсъние тормози всяка възраст

Начинът на живот на съвременния млад човек е все по-обезпокоителен. И това не е заради изконния сблъсък между поколенията, а заради нездравословното всекидневие, към което привикват днешните младежи, ТВЪРДЯТ британски специалисти

Британските лекари са извършили допитване до няколко хиляди момчета и момичета на възраст между 12 и 16 г. Почти 25% от тях признават, че редовно заспиват с включен телевизор, радио или компютър, защото не могат да се разделят със своите любими „играчки", докато сънят не ги събори. Спалнята на съвременния млад човек е пълна с техника и прилича много повече на мултимедиен център, отколкото на място за почивка, коментират учените. Такъв начин на живот се отразява лошо на здравословното състояние.
Около 40% от анкетираните признават, че се чувстват винаги отпуснати и изморени, а обяснението е просто - те спят средно от 4 до 7 часа в денонощието, т.е. доста под препоръчителните средно 8 часа. Същевременно само 20% заявяват, че разбират значението на здравия и продължителен сън. Британските специалисти дори въвеждат специлен термин, за да илюстрират факта, че растящото поколение се отнася пренебрежително към съня и го смята за „загуба на време".
Според данни от статистиката в съвременния свят над 45% от възрастните хронично не си доспиват, а при 20% от хората нарушенията с съня придобиват признаците на заболяване. Тенденцията, която се очертава при новото поколение, е още по-притеснителна, смятат британските специалисти, според които, ако човечеството продължава така, скоро ще може да се говори за епидемия от безсъние, която има тежки последици върху здравето.

Източник: lekar.bg


0 коментара:

Публикуване на коментар