Сподели в Facebook  

понеделник, 21 септември 2009 г.

Европа решава за централизираната употреба на ваксината срещу свински грип

До сега са изследвани 500 души със съмнение за свински грип, като 70 души са регистрираните с това заболяване у нас

Преди няколко дни американската агенция по храните официално разреши производството на новата ваксина срещу свинския грип на четири фармацевтични компании в САЩ.

Предстои и Европа да реши до дни за централизираното разпределение на ваксината, обяви за БГНЕС проф. Богдан Петрунов, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и завеждащ отдел по имунология и алергология.

В момента в София се провежда най-значимото събитие в областта на инфекциозните болести, както за новите вируси, така и за тези, които се завръщат, поясни проф. Петрунов. Целта на конференцията е не само да се дискутират най-новите постижения в областта на вирусите, но и да се осъществят контакти между 100-те участници в конференцията, които идват в София от САЩ и ЕС, така че да се установи сътрудничество в областта на научните разработки, обясни той. Според него България се намира на добро ниво в областта на заразните болести. От 50 години насам в страната се провежда много добра система на имунизации, така че вече сме забравили за болести като детския паралич, тетанус и др.На много добро ниво е и лабораторията за СПИН. Във връзка с новите вирусни инфекции, Националната референтна лаборатория по грип е постигнала добри резултати в разкриването на новите случаи на свински грип у нас. До сега са изследвани 500 души със съмнение за свински грип, като 70 души са регистрираните с това заболяване у нас, поясни проф. Петрунов. /БГНЕС

0 коментара:

Публикуване на коментар