Сподели в Facebook  

четвъртък, 17 септември 2009 г.

Генна терапия коригира далтонизъм при две маймуни

Нарушението в зрението, известно още като цветна слепота, засяха милиони хора по света

Две маймуни далтонисти започнаха да виждат в цвят след като бяха подложени на генна терапия. Този опит показа потенциала на подобна коригираща терапия на зрителни аномалии и при хората, твърдят учени.

Резултатите от работата под ръководството на Джей и Морийн Нейц от Университета във Вашингтон бяха публикувани на интернет сайта на британското научно издание "Нейчър". Благодарение на генната терапия вете маймуни започнаха да различават червения и зеления цвят, което преди това не можеха. Далтонизмът е описан за първи път през 1798г. от англчанина Джон Далтон и носи неговото име. Той засяха около 8% от мъжете и 0.45% от жените. В двете си най-разпространени форми /неразличаване на червен и зелен цвят/ предаването на аномалията по наследство става чрез Х хромозомата. Жените, които имат две Х хромозоми по-лесно компенсират аномалията.
Нарушението в зрението, известно още като цветна слепота, засяха милиони хора по света, от които в САЩ - 3.5 млн. души, повече от 13 млн. в Индия и повече от 16 в Китай, според Университета във Флорида. До момента нищо не можеше да повлияе на далтонизма, който създава дисконфорт в ежедневието на хората, които са засегнати от него и им ограничава достъпа до някои професии. /АФП

0 коментара:

Публикуване на коментар