Сподели в Facebook  

сряда, 16 септември 2009 г.

Антиоксиданти помагат срещу стрес

Естествени вещества, притежаващи силни антиоксидални свойства, могат да помогнат на човека да преодолее стреса, убедени са авторите на изследване, публикувано в списание Nutrition Journal.

Група учени начело с Мари-Ан Милеси от френска компания, доставяща изходни вещества за най-различни производствени сфери, са установили, че ферементът супероксид дисмутаза, притежаващ силно антиоксидално действие и извличан от дините и пъпешите, може да смекчи значително симптомите на хроничния стрес.

"Няколко по-ранни изследователски работи вече показаха връзката между психологическия стрес и т.нар. оксидативен стрес - въздействието на различни активни радикали върху биологичните процеси вътре в клетките на организма. Ние се опитахме да установим може ли да се предотврати изтощаването на душевната сила на хората с помощта на намаляване на въздействието на активните радикали върху тъканите на организма", заяви Милеси, цитирана от РИА "Новости". "В експериментите с доброволци показахме, че приемането на супероксид дисмутаза помага на хората да намалят някои симптоми на стрес и угнетяване", отбеляза тя. Резултатите от изследването са потвърдени от експеримент с участието на 70 доброволци, половината от които са получавали хапчета със супероксид дисмутаза, докато втората половина са вземали лекарства, лишени от каквито и да било активни компоненти. При хората, приемащи антиоксиданти, са регистрирани признаци за подобряване на моралното състояние, които са станали особено забележими в течение на експеримента. Според учените, положителният ефект от приемането на антиоксиданти е станал особено ясно изразен на 28 ден от лечението. /БГНЕС

0 коментара:

Публикуване на коментар