Сподели в Facebook  

четвъртък, 10 септември 2009 г.

Малки симптоми крият... ГОЛЕМИ БОЛЕСТИ

Някои свои неразположения ние приемаме за дреболия и не им обръщаме сериозно внимание, а те със сигурност водят до влошаване на здравословното ни състояние. Редица изследвания доказват, че дори незначителни на пръв поглед симптоми, като хълцане и кихане, могат да свидетелстват за евентуалната поява на доста опасни заболявания.

1. Симптом: хълцане
Заболяване; рак на червата
Хълцането винаги се появява неочаквано. Някои специалисти са убедени, че често възникващото и продължително хълцане може да сигнализира за рак на червата. Ако страдате от по-с т о я н н о хълцане и обичайните методи за борба с него - пиене на вода или задържане на дишането - не ви помог-ат, задъл-ж и т е л н о потърсете лекарска помощ.

2. Симптом: слабо обоняние
Заболяване: болест на Алцхаймер
Ако полагате големи усилия да почувствате миризмите, то има голяма вероятност да развиете болестта на Алцхаймер. Изследванията показват, че страдащите от тази болест трудно се справят с различаването на различните аромати.

3. Симптом: звън в ушите.
Заболяване:Депресия
Постоянното звънене в ушите е състояние, известно на медицината. Шведски учени наскоро откриха, че пациентите с подобно нарушение са в по-голяма степен предразположени към психични заболявания, като депресия и неврастения.

4. Симптом: отвращение към горчивото
Заболяване: рак на правото черво.
Американски изследователи установиха, че хората, които не понасят горчивия вкус, в някои случаи страдат от пред-ракови образувания, наречени полипи. Препоръчва се те да добавят към хранителния си режим продукти, наричани от някои „антиракови", например броколи.

5. Симптом: неуверена походка
Заболяване: слабоумие.
Проблемите с чувството за равновесие са едни от първите признаци за слабоумие. Учени от САЩ са изследвали повече от 2000 души и са установили, че проблеми с равновесието се наблюдават още през ранните стадии на това заболяване. Към признаците на болестта се отнася и слабото ръкостискане.

6. Симптом: хъркане.
Заболяване: болести иа сърцето
Освен че вреди на взаимоотношенията с партньора, хъркането се разглежда като индикатор на проблемно здраве най-вече при мъжете. То може да бъде съпроводено със спиране на дишането по време на сън, което способства за развитието на сърдечно-съдови заболявания.

7. Симптом: бръчки.
Заболяване: болест на белите дробове
Пушачите с набръчкани лица 5 пъти по-често страдат от ХОББ. Един и същ генетичен дефект предразполага пушачите към ХОБД и към образуването на бръчки по лицето.

8. Симптом: нощно изпущане
Заболяване: диабет.
Ако се събуждате всяка нощ, за да ходите до тоалетната, може би се намирате на ранен стадии от развитието на диабет. Организмът по този начин се опитва да се освободи от излишната захар в кръвта.

9. Симптом: проблем с ерекцията.
Заболяване: болест на сърцето.
Закономерността е проста - ако кръвта не циркулира достатъчно в органите, свързани със сексуалната функция,тя също толкова лошо снабдява и сърдечния мускул.

10. Симптом: сърбеж в краката.
Заболяване: проблеми с черния дроб.
Например бременната жена, която изпитва необходимост постоянно да чеше краката си в навечерието на раждането, е възможно да страда от ранен стадий на заболяване на черния дроб, което с 15% увеличава риска от раждане на мъртво дете. Проблемът се състои в това, че бъдещата майка става много чувствителна към хормоните, които се изработват в организма по време на бременността.

Източник: lekar.bg


0 коментара:

Публикуване на коментар