Сподели в Facebook  

сряда, 16 септември 2009 г.

Увеличил се е броят на регистрираните остри заразни заболявания за последната седмица

Към настоящия момент в страната са регистрирани общо 68 положителни резултати за новия грипен вирус подтип А (Н1N1)

През изминалата седмица са регистрирани общо 2 669 случая на остри заразни заболявания срещу 2 297 за предходната. От тях 1759 са случаите на грип и остри респираторни заболявания срещу 1 241 за предходната. Това сочат данните за епидемичната обстановка в страната за периода 7 септември – 13 септември, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Към настоящия момент в страната са регистрирани общо 68 положителни резултати за новия грипен вирус подтип А (Н1N1).
През изминалата седмица са доказани два случая: Мъж на 25 години от гр. София с анамнестични данни за контакт с чужд гражданин с грипоподобно заболяване. Заболява на 6.09.2009 г. с температура, суха кашлица, повръщане, мускулни и ставни болки. След консултация с инфекционист е взет материал за изследване. Пациентът не е хоспитализиран и не е назначено антивирусно лечение. Вторият случай е на мъж на 26 години от гр. София, без връзка с първия случай, който също дава данни за контакт с болни чужди граждани. Заболява на 8.09.2009 г. с температура, болки в гърлото и мускулите и суха кашлица. Назначено е антивирусно лечение.
Регистрирани са вирусни хепатити – 41 случая срещу 48 за предходната седмица; дизентерия – 22 случая срещу 22; салмонелози – 41 случая срещу 34; колиентерити – 20 случая срещу 24; ентероколити – 540 случая срещу 650 за предходната седмица.
Въздушно-капкови инфекции: регистрирани са 17 случая на скарлатина срещу 8 за предходната седмица. Случаите на варицела са 68 срещу 83, епидемичен паротит - 9 срещу 3 случая, коклюш 2 срещу 11, морбили - 42 срещу 31 за предходната седмица. Не са регистрирани случаи на рубеола в две поредни седмици.
През седмицата е регистриран 1 случай на Ку треска срещу 1 за предходната. Случаите на Лаймска борелиоза са 14 срещу 14, на Марсилска треска - 23 срещу 36. Няма регистрирани случаи на Кримска Конго хеморагична треска.
През периода в Дом за деца с умствена изостаналост с. Сл. кладенец, община Ст. Загора, е регистриран взрив от варицела. Заболели са 8 деца от 2 групи на възраст от 6 до 11 г. , които са изолирани на място в Дома. Общо в Дома се отглеждат 80 деца, разпределени в четири групи, като 35 от тях са с данни за преболедуване от варицела. Във връзка с възникналата ситуация са издадени 3 предписания за предприемане на съответните противоепидемични мерки – прекратяване на приема на нови деца без данни за преболедуване или имунизация, издирване на контактните, медицинско наблюдение в рамките на инкубационния период.
През периода не са регистрирани хранителни взривове и взривове от вътреболнични инфекции.

0 коментара:

Публикуване на коментар