Сподели в Facebook  

сряда, 2 септември 2009 г.

10 трансплантации на органи са извършени в страната през август

Всички трансплантирани лица са в добро състояние

По данни на Изпълнителната агенция по трансплантации през август 2009 г. в лечебните заведения в страната са извършени 10 трансплантации на органи, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

В УМБАЛ „Св. Екатерина” е извършена трансплантация на сърце. Една трансплантация на черен дроб от жив донор е направена в болница „Лозенец”. Три трансплантации на черен дроб от трупни донори са направени във ВМА. Пет трансплантации на бъбрек са извършени в УМБАЛ „Александровска”. Органите от донорите са осигурени от многопрофилните болници в Русе, Велико Търново и Пловдив.
Всички трансплантирани лица са в добро състояние. Това се случва и в резултат на повишената активност на Министерство на здравеопазването за по-добра синхронизация в работата между ИАТ и болниците за трансплантации.
Министерството на здравеопазването изказва дълбокото си уважение и благодарност към близките и семействата на починалите, които в труден за тях момент са се решили на този високохуманен акт и дават шанс за живот на други хора.

0 коментара:

Публикуване на коментар