Сподели в Facebook  

петък, 11 септември 2009 г.

Канела или ленено семе при диабет

Шведски учени проведоха експеримент сред болни от захарен диабет, според който канелата може да им помогне да се чувстват по-добре. Доброволците били разделени на де групи. Едната се хранела с оризова каша, а другата с каша, съдържаща няколко грама канела.
Резултатите сочат, че при тези консумирали канела, нивото на захарта след ядене било значително по-малко, в сравнение с другата група. Учение заключват, че канелата забавя усвояването на храната и я препоръчват на пациентите с диабет.
Тук диетолозите са съгласни до известна степен, но не пропускат да отбележат, че това явление се наблюдава и при някой други продукти – булгур, ленено семе, пресни листни зеленчуци. Булгурът дори е с предимство, поради факта, че не предизвиква алергия, докато при останалите продукти се наблюдава подобен ефект.
Специалистите са категорични, че диабетиците трябва да включват тези продукти по-често в храната си, за да се чувстват по-добре.


Източник: lekar.bg


0 коментара:

Публикуване на коментар