Сподели в Facebook  

четвъртък, 3 септември 2009 г.

Ах, този сладък сън!

Недоспиването води до тревожност и психози

Ако попитате някой любител на джаза кое е най-сладкото нещо на света, ще изстреля възторжено заглавието на незабравимия филм на Боб Фос "Ах, този джаз!". За повечето хора обаче няма нищо по-сладко от съня.

Онова тихо и омиротворяващо удоволствие, когато след уморителния ден се оставяш от главата до петите в нежните прегръдки на чаршафите. "Сънят е природен инстинкт, който не се е променил с напредъка на цивилизацията" - обяснява доц. д-р Георги Койчев, психиатър с над 30-годишен професионален стаж и зам.-председател на Колегиум "Частна психиатрия". За разлика от други инстинкти като храненето, секса, грижата за децата - които се променят през вековете под натиска на културите", разсъждава специалистът.

Спейки, човек зарежда жизнената си батерия, за да продължи с нови сили на следващия ден. "По време на този жадуван релакс мускулатурата се отпуска и много от органите работят на минимални обороти", обяснява д-р Койчев. И изтъква, че докато спим, интегрираме опита от деня в личността си. Това ни помага да разберем по-добре вътрешния си аз, както и да действаме занапред по-адекватно в дадена ситуация. Неслучайно старите хора казват "Утрото е по-мъдро от вечерта". Сънят преминава през няколко фази. Всяка продължава около 90 минути. В края й, в рамките на няколко минути, се появяват сънищата. Най-важни за възстановяването са дълбоките фази на съня, които с възрастта стават по-малко.

7 часа на ден стигат
Изследвания сочат, че трябва да се спи средно по 7 часа на денонощие. Разбира се, всичко е индивидуално - някои се наспиват за 6 часа, а други - за 8, 9, дори за 10 часа. Малките деца имат нужда от повече сън, тъй като именно тогава се произвежда хормонът, отговорен за растежа. "Много от тях спят неспокойно, други стават насън", предупреждава специалистът. И споделя, че наскоро в практиката си се сблъскал със случай, в който тийнейджър редовно ставал насън и започвал да блъска неистово гардероба. На сутринта обаче не помнел нищо от нощните си подвизи. "Ако детето e сомнамбул, трябва да се събуди предпазливо и да се заведе нежно до леглото", съветва д-р Койчев. Ако нощните "разходки" се повтарят често, трябва да се потърси консултация с психиатър.
Лошият сън намалява силите на имунната система, изчерпва нервната система и може да провокира главоболие, разсеяност, постоянна раздразнителност, отпадналост. Хроничното безсъние предизвиква безпричинна тревожност, при която човек непрекъснато очаква да го сполети нещо лошо. Може да се стигне до различни психози. Дори - до самоубийство.

Лягайте си в 22 ч
Час-дава преди полунощ - тогава е идеалното време да гушнете възглавницата. Заспиването обаче не е лесна работа, ако си се преуморил през деня. Медикаментите също пречат на здравия сън. "Половината от хората, които взимат много лекарства, имат инсомния", изтъква д-р Койчев. Болното сърце и обилната вечеря също пречат на релаксацията. Най-вреден обаче е шумът, предупреждава специалистът. "Съзнанието свиква с какофонията, но тя може да причини мозъчни промени като при радиация", предупреждава д-р Койчев. Затова, ако имате шумни съседи или живеете край натоварен път, уплътнете прозорците непременно.
Зарежете телевизора
Ако сънят все ви се изплъзва, няма да го измамите, като броите овце. Чаша топло мляко с мед ще свърши по-добра работа. A при някои хора - и голямата порция сочна мръвка. "Топлият душ преди лягане също действа отпускащо", припомня д-р Койчев. Добри съюзници на съня са и проветрената спалня, чистите чаршафи, приглушеното осветление и положителната нагласа. Друг доста ефективен метод е автогенният тренинг - специални дихателни и релаксиращи упражнения. Книгата също е едно от сигурните приспивателни, тъй като умората на очите действа като врата към царството на Морфей, подчертава специалистът. Затова пък телевизорът (особено филмите на ужасите!) и компютърът много често са антиприспивателни - те изострят сетивата и заспиването става все по-проблемно. /АСН

0 коментара:

Публикуване на коментар