Сподели в Facebook  

събота, 5 септември 2009 г.

Инсултът убива главно жените


През 1973 г. броят на жените, починали от инсулт, е надвишавал този на мъжете с 10%. През 2004 г. честотата на смъртност от инсулт при дамите е нараснала до 8700, а при мъжете е намаляла до 6000.

Според експертите това явление се дължи на факта, че жените живеят по-дълго, а рискът от смърт от инсулт нараства с възрастта.

Въпреки че редица фактори, като повишено кръвно налягане и висо- ко ниво на холестерол, могат да бъдат контролирани, при жените има допълнително два риска.

Младите дами на възраст до 44 години, страдащи от мигрена два пъти по-често са склонни към инсулт и смърт в по-напреднала възраст. Пушачките, които са развили хипертония, мигрена или разстройства на кръвообращението по време на приемане на противозачатъчни таблетки, рискуват да получат по-често инсулт.

Редовната употреба на фолиева киселина е способна да намали с 1/5 риска от коварното заболяване. Новите данни позволяват на изследователите да препоръчат добавянето на този витамин от групата В дори в състава на брашното и други хранителни продукти при тяхното производство.

Фолиевата киселина подобрява шансовете и на планираните бременности и намалява вероятността от дефекти в плода по време з на вътреутробното му развитие.

Учени са установили чрез наблюдения, че приемането на витамина в продължение на година намалява риска от инсулт с над 18%. Ако използването на фолиева киселина продължава без прекъсва- не 3 години, този риск намалява с 30%. фолиевата киселина е водноразтворим витамин, които се съдържа в най-големи количества в зелените листа на зеленчуците. Учените съветват да се употребяват дневно не по-малко от 200 мкг (микрограма) от него, което може да се постигне или с помощта на балансирана диета или чрез допълнителен прием. Бременните и планиращите бременност трябва да приемат всеки ден по 400 мкг.

В някои държави вече има дори нормативни документи, препоръчващи добавянето на фолиева киселина (фолацин) в произвежданото брашно.


Източник: lekar.bg


0 коментара:

Публикуване на коментар