Сподели в Facebook  

вторник, 4 август 2009 г.

Безболезнено раждане – възможно ли е?

Какво е епидурална аналгезия?

Епидуралната аналгезия е вид техника на местната анестезия. Техниката позволява инжектиране на обезболяващо лекарство между два прешлена. Този вид аналгезия се прави обикновено между трети и четвърти лумбален прешлен. Манипулацията се извършва от опитен специалист анестезиолог.
Това е техника, която дава най-високи резултати по отношение на ефективност на обезболяването. В 90-93 % от случаите се постига желаният резултат и родилката не изпитва болки при раждането.



Решение дали да се приложи епидурална упойка по време на раждането обаче взима лекарят – анестезиолог. Бъдещата майка може само да изрази желанието си за обезболяване пред своя акушер-гинеколог, за да я ориентира за консултация със специалисти, с които работи в екип.



Желателно е два месеца преди термин бременната жена вече да е направила своя избор. Четиредесет и пет дни преди термин е добре да планира консултация с анестезиолог.



При анестезиолога се прави подробен статус на здравословното състояние на жената. Взимат се под внимание текущи оплаквания, история на бременността, хронични заболявания, наследственост, алергични реакции. Анкетният лист, който се попълва е дълъг, но необходим, за да може специалистът да прецени правилно вида и количеството на подходящото обезболяващо лекарство за родилката.



Когато бъдещата майка е изразила и обсъдила избора си със своя акушер-гинеколог, с анестезиолога, няма противопоказания, то при постъпване в родилния дом ще има подготвен екип, който да осъществи обезболяването на раждането.



Кога се прилага епидуралното обезболяване при раждане?
1. Необходимо е да има регулярна родилна дейност. Това означава маточните контракции да са през 3 минути с продължителност 40-60 секунди.
2. Разширението на маточната шийка трябва да е поне 3-4 см.
3. Състоянието на плода трябва да е добро.



Кога е противопоказно да се извърши епидурална аналгезия?
1. При нарушения в кръвосъсирването на бременната жена. Това включва и прием на медикаменти, водещи до този проблем. Такива медикаменти са аспирин, хепарин, хепаринови производни, фраксипарин, антикоагуланти.
2. При инфекция на мястото на въвеждане на аналгетика.
3. Състояния на риск от остра кръвозагуба. Има се предвид патологични усложнения. Например, отлепване на предлежаща плацента.
4. Съществуват и други противопоказания, но те могат да бъдат много специфични за конкретния случай и могат да се посочат при индивидуалната преданестезиологична консултация.



Как се извършва епидуралната аналгезия?
Епидуралната аналгезия се извършва чрез пункция със специална игла на мястото между два прешлена в областта на кръста. Въпреки че изглежда страшно, пункцията не е болезнена, тъй като се прави леко обезболяване на мястото.



Подготовка
Преди да се пристъпи към пункцията анестезиологът отново накратко ще направи оценка на общото здравословното състояние на родилката.
Ще се осигури венозен път, за да се приложи водно-солеви разтвор, който има за цел да предотврати състояния на рязко падане на кръвното налягане. Това означава, че ще се сложи абокат на вена и система с разтвор.
Непосредствено преди да се направи пункцията трябва да се заеме специална поза от родилката. Това е изключително важна част, както за анестезиолога, така и за родилката.



Какво представлява позата?
Родилката е легнала на лявата или дясната си страна. Свила е краката си в коленете към корема, раменете са поставени напред към тялото.
За да изпълни позата и бъде неподвижна, акушерка й дава ясни напътствия, помага й и я придържа.



Източник: puls.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар