Ботулизмът е рядко срещано, но много сериозно заболяване. Причинява от грам-отрицателни ресничести бактерии Clostridium botulinum, които са анаеробни, развиват се в безкислородна среда и отделят екзотоксин по време на размножаването си.
Именно ботулиновия токсин, който отделят бактериите, действа върху нервните клетки, и предизвиква паралитичен ефект. Смята се, че ботулинът е най-силната биологична отрова.
Според механизма на попадане на токсина в организма се разграничават три основни вида ботулизъм.
Хранителен ботулизъм
Причинява се от консумирането на храни, които съдържат ботулинов токсин. Бактерията нормално живее в почвата и ако продуктите не са достатъчно добре измити, Clostridium botulinum попада в храната.
Самата бактерия е чувствителна и умира бързо при топлинна обработка. Тя обаче произвежда токсин, който е изключително устойчив и не се разпада дори при висока температура.
Хранителен ботулизъм е описан, най-вече, след консумация на консерви или салами. Често опасните продукти, имат добър външен вид, тъй като Clostridium botulinum е бил убит преди да увреди продукта. Въпреки това, устойчивият ботулинов токсин може да нанесе сериозни поражения на здравето.
Раневи ботулизъм
При инфектиране на рана с ботулиновите бактерии, те се размножават и отделят токсини в нея.
При здрави хора, имунната система се бори с бактериите и предотвратява размножаването им, и съответно отделянето на опасни количества токсин.
Счита се, че раневият ботулизъм е най-често срещаната форма при хора с отслабена имунна система.
Гастро-интестинален ботулизъм (ботулизъм на пеленачетата)
Детският ботулизъм се предизвиква след поглъщане на спорите на ботулиновата бактерия. Спорите се развиват в стомашно-чревния тракт до бактерии и там започват да отделят ботулинов токсин.
Гастро-интестиналният ботулизъм се среща предимно при бебета и деца до 1 година. В по-редки случаи се наблядава при възрастни с понижена стомашна киселинност или претърпяна операция. Предполага се, че поради понижената си киселинност, стомашната среда не е в състояние да унищожи бактериите попаднали в нея.
Липсата на друга бактериална флора в стомаха и червата също провокират развитието на Clostridium botulinum
След като попаднат в храносмилателния тракт, бактериите започват да отделят големи количества екзотоксин. Токсинът прониква в кръвта и чрез нея достига до всички тъкани и органи.
Най-тежки са пораженията върху нервната система, тъй като ботулиновият токсин причинява нервно-мускулна парализа.
Токсинът уврежда и малките кръвоносни съдове, в резултат на което настъпват много различни по големина кръвоизливи във вътрешните органи.
След инкубационен период от 12 часа до 3 дни се проявяват първите симптоми на ботулизма.
*
обща отпадналост
*
сухота в устата
*
затруднено преглъщане
*
завален и трудно разбираем говор
*
мускулна слабост
*
двойно виждане
*
главоболие
*
коремна болка
*
гадене и повръщане
В по-тежки случаи може да се засегне и дихателната мускулатура и да причини частичната и или пълна парализа. Може да настъпи тежка дихателна недостатъчност, която да завърши със смърт.
Лечение
Ботулизма се лекува само в инфекциозно болнично заведение. Задължително се прави стомашна промивка и се инжектира противоботулинов серум. Прилагат се широкоспектърни антибиотици, правят се вливания на глюкозо-солеви разтвори и се прилагат големи дози витамини, за укрепване на имунната система.
Прогнозата при по-леките форми на болестта е добра. При по-тежките форми лечението е трудно и болестта може да има летален изход. При съмнение за отравяне с ботулинов токсин, още преди да са се появили симптомите, трябва да се потърси лекарска помощ.
Как да се предпазим от ботулизъм?
*
Измивайте добре плодовете и зеленчуците преди да ги консервирате.
*
Продължителната термична обработка при високо температура или доброто вакумиране са задължителни.
*
Консерви при които има промяна в цвета или миризмата на продуктите, или утайка на дъното на буркана не трябва да се консумират.
*
Мийте ръцете си по-често и спазвайте добра хигиена.
*
Дезинфекцирайте и промивайте раните.
*
Укрепете имунната си система.
Източник: puls.bg
0 коментара:
Публикуване на коментар