Сподели в Facebook  

петък, 17 април 2009 г.

Децата на пушачките стават хулигани

Влиянието на пушенето върху хормоналния фон, на способността на жените да заченат, вредността от пушенето по време на бременността и големите шансове пушещите родители да родят непълноценно дете – всички тези теми нееднократно са обсъждани от медиците. Само че те не престават да «радват» пушачките с нови данни какво може да се случи с техните деца, ако дамите не се откажат навреме от вредния си навик.

По резултати на последните изследвания на британски учени, онези майки, които не могат да откажат цигарите, имат по-големи шансове да родят деца, които ще се отличават с ярко изразено асоциално поведение.
Дадените изводи бяха направени след анализ на поведенческите модели на няколко хиляди деца. Той показа, че болшинството еца, които се отличават с хиперактивност и склонност към хулиганство и непослушание, като правило са били износвани от майки пушачки.

Трябва да се отбележи, че и по-рано учените са съобщавали за такава закономерност и даже са й измислили наименование – «синдром на палавия Фил». Те определили 3 основни последствия пушенето на майката върху поведението на детето: то става хиперактивно, по-агресивно, по-невнимателно и склонно към лъжа от връстниците си.

Учените вече са намерили обяснение на този факт. По тяхно мнение, пушенето на майката въздейства върху секрецията на прословутия допамин, който отговаря за развитието на мозъка на плода. Две-три цигари, изпушени по време на бременността, естествено няма да окажат подобно влияние на плода. Но регулярното пушене, безусловно значително ще повиши шансът пушещата жена да роди дете, с чието възпитание по-късно ще има проблеми. Затова изследователите отново съветват жените – дори и да не се откажете окончателно от пушенето, то поне се въздържайте по време на бременността.

Източник:www.lekar.bg

1 коментара:

Mu6o каза...

Това пък въобще не е вярно
хахахахх
Какво ли вече не се пише...

Публикуване на коментар