Сподели в Facebook  

четвъртък, 16 април 2009 г.

Пет нескромни въпроса за половите инфекции

Още за гениталния херпес и за други неща
Може ли да се заразя с генитален херпес от тоалетната чиния в обществена тоалетна, ако членът ми се допре до нея? На този и други интимни въпроси отговаря дерматологът д-р Невена Петрова.

- Гениталния херпес се предава по контактен път и това обикновено става при полов контакт. Новородени също могат да се заразят по време на раждането на майката.
Вирусът на обикновения херпес 1-2 тип известно време се запазва по слизестата тъкан на уретъра, влагалището, в кръвта и урината. По такъв начин вероятност от заразяване с генитален херпес в обществена тоалетна съществува, но е твърде малка. Най-вече заразата се предава по контактен път, по време на полов акт.

- Като правя секс с жена ми първия или втория ден след като й свърши цикъла, главичката на члена ми буквално е „разядена”. По нея се появяват червени петна и усещам щипане. Минава бързо, и през другите дни не се появява такова нещо. Какво би могло да бъде?
Петър К., Пазарджик

- По време на менструация при жената често се изостря хроничен възпалителен процес в матката. В зависимост от характера на възбудителя на инфекцията и състоянието на защитните сили на организма, както на жената, така и на мъжа, клиничните прояви на инфекцията могат да бъдат различни, даже и такива, описани във въпроса. Жената трябва да се изследва за полова и извънполова инфекция (диагностиката се прави с бактериална посявка, намазка на влагалищната флора), желателно веднага след преминаване на менструацията.

- Лекуват ме от трихомоназа и ми казаха да не ям солено, люто, да не пия алкохол, да прекратя половите контакти. Въпросът ми е: Може ли да мастурбирам?
Иван Г., София

- По време на мастурбацията кръвоносните съдове в половите органи се изпълват с кръв. Възпалителния процес (в случая трихомоназа), се съпровожда с пренапълване с кръв и разширяване на кръвоносните съдове на слизестата тъкан на уретъра. Така че, независимо по какъв начин е постигната половата възбуда, това може да забави процеса на оздравяване.

- Имам постоянен партньор, с който правя секс в продължение на една година без да ползва предпазни средства. Преди известно време разбрах, че партньорът ми има случайни полови връзки, при които ползва презервативи. Смущава ме, че той не вижда нищо нередно в това. Кажете ми какви заболявания се предават по полов, път въпреки че ползва презерватив и до каква степен той рискува да зарази себе си и мен?
Мария Д., Пловдив

- Заболяванията, които се предават по полов път са много:

1.Бактериални инфекции – към тях спадат хламидиите, микоплазмите, уреаплазмите, гонорея, сифилис, мек шанкър.

2. Предизвикани от едноклетъчни гъбички: трихомоназа, кандидоза.

3. Вирусни - херпес, папиломен вирус при човека и остър кондилом, кантагиозен молюск, цитомегаловирус, вирусен хепатит (А,В,С).

4. Дерматозни (паразитни): причинени от ухапвания от въшки, краста.

Презервативът донякъде предпазва от бактериални и вирусни инфекции, от паразитни заболявания, които най-често се предават по битов път: краста, заболявания, причинени от въшки.

Всички бактерии и вируси поразяват слизестата тъкан, като пикочнополовите органи, устната кухина, предизвикват очен конюнктивит и известно време се запазват в слюнката, спермата, това, което се отделя от пикочнополовата система. По такъв начин рискът да се заразим от всички изброени инфекции по време на случайни полови контакти, даже и с презерватив, е доста голям.

- Имам постоянен партньор от три години, в който съм сигурна. Мога ли да се заразя с уреаплазма и гарденерела не по полов, а по битов път?
Теодора Х., Чирпан

- Уреаплазмата е инфекция, която се предава по полов път. Въпросът откъде се е появила у жена, ако има постоянен партньор три и повече години, възниква логично.

Инфекцията би могла да попадне в половите органи на жената не задължително през тези посочени години, когато е имала „надежден партньор”, а доста по-рано, възможно в началото на половия живот (през последните години това за съжаление се случва на 14-15 годишна възраст), когато още не е завършил периодът на половото съзряване на женския организъм и той няма надеждна имунна защита срещу инфекцията).

Що се отнася до инфекцията, която би било възможно да се появи по-рано у жената, то до голяма степен зависи в кой ден на менструалния цикъл е станало заразяването.

Ако няма клинични прояви на инфекция, изследването трябва да се направи 3-5 дни до менструацията или веднага след свършването й (с хранителна посявка предния ден). В противен случай, даже при заразяване, инфекцията може да не се появи.

Уреаплазмата, както и много други полови инфекции, често протичат в организма на жената незабелязано, без изразени клинични симптоми. При това жената може да не подозира, че е носител на вируса и може да зарази половия си партньор (при някой инфекции в същата степен се отнася и за мъжа).
От гореказаното се разбира, че двамата партньори трябва да се изследват комплексно. При потвърдена инфекция на единия, трябва да се лекуват и двамата.

Гарденерелата често е симптом за проблеми в микроекологията на влагалището. Активирането винаги става при нарушаване киселиността на влагалището. При проява във влагалището на други патогенни микроорганизми, при понижаване на женските полови хормони (естрогени), при недобра хигиена на влагалището.

Отстраняването на тези фактори - лекуване на патогенната микрофлора, нормализиране на хормоналните взаимоотношения в организма, води до премахване на клиничните признаци на гарденерелата.
Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар