Сподели в Facebook  

събота, 18 април 2009 г.

Промиването на носа може да помогне срещу пролетните алергии

Когато правите вашето пролетно почистване, не забравяйте носа си. Иригацията, или промиването на носната кухина, е евтин и лесен начин за облекчаване на сезонните алергии и запушването на носа, казват специалисти.

Тя включва изплакване на ноздрите с лесен за приготвяне разтвор от половин чаена лъжичка морска сол (или четвърт ч.л. морска сол плюс същото количество сода за хляб) и 250 мл топла вода от чешмата. С помощта на тези съставки можете да проведете евтино и безопасно домашно лечение, докато повечето капки за' нос не трябва да бъдат използвани повече от няколко дни.

Има различни начини за употреба на разтвора. За хората, които никога не са си правили назална иригация, специалистите препоръчват да използват пластмасово шишенце, което се стискали да впръскат по 125 мл от разтвора във всяка ноздра. Разтворът излиза през другата ноздра. Като отворите леко уста и постоянно издавате звук „К", ще му попречите да излезе през устата.

Някои използват така наречения „нети пот", подобен на миниатюрен чайник (може и обикновено малко чайниче). С него разтворът се налива, вместо да се впръсква, в носа. Могат да се ползват и спринцовки като тези, с които се прочиства носа на бебетата.

„За повечето пациенти ползата от иригацията е, че тя е страхотна за лечението на симптоми, които иначе не се повлияват добре с медикаменти", казва д-р Мелиса Пайнонен, директор на Мичиганския синузитен център. „Тя може да се смята за терапия от първа линия срещу разпространените носни и синусови симптоми. Често е по-ефикасна от лекарствата", заключава тя.

При някои хора само иригацията на носа, прилагана по 2-3 пъти дневно, е достатъчна за контролиране на леките симптоми на алергия. Тя може безопасно да бъде прилагана и при децата, като се използва по-малко количество разтвор.

Какви са точно ползите от иригацията със солен разтвор?

• Действа като разтворител, който прочиства слузта и образувалите се корички от носните канали.

• Овлажнява и отпушва носа, подобрявайки дишането и отваряйки синусовите канали.

• Подобрява оттичането на секретите от носа.

• Повишава ефикасността на медикаментозните спрейове за нос, ако се приложи преди употребата им.

Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар