Сподели в Facebook  

петък, 10 юли 2009 г.

Рисковете на слънцето

Почивката на море през лятото крие немалко рискове за кожата, които често се подценяват. Около 95 на сто от всички злокачествени заболявания на кожата са свързани с въздействието на слънцето, коментира за БТА доц. Петранка Троянова, онкодерматолог.

Слънчевата светлина се състои от ултравиолетови, инфрачервени и видими лъчи. Те имат различно въздействие върху организма. Инфрачервените лъчи предизвикват у хората усещането за топлина, а ултравиолетовите водят до образуването на слънчев загар. Обикновено влиянието им е полезно, но при превишаване на дозите се получават и нежелани ефекти, обясни Троянова.
При прекомерно излагане на кожата на слънце ултравиолетовите лъчи могат да предизвикат увреждания.
Ултравиолетовото лъчение обхваща около шест на сто от слънчевата радиация. То съдържа ултравиолетови А-лъчи, В-лъчи и С-лъчи. Само незначителна част от C-лъчите достигат до земната повърхност. А-лъчите могат да причинят изгаряне, но при нормални условия тяхната сила не е толкова голяма.
Ултравиолетовите B-лъчи са основната причина за слънчевото увреждане на кожата, стареенето и злокачествените образувания. Много епидемиологични, експериментални и клинични проучвания са доказали, че слънчевото експониране е свързано с развитието на злокачествените кожни тумори, заяви Троянова. Туморите биват малигнен меланом на кожата и немеланомните кожни карциноми. Развитието на малигнен меланом се свърза с острото слънчево въздействие и полученото в резултат на това изгаряне. Немеланомите кожни карциноми се развиват след продължителни, хронични слънчеви въздействия, които предизвикват кожно стареене и предракови заболявания.
Това не трябва да хвърля в ужас всеки запътил се към морския бряг, ако сме внимателни към себе си и се предпазваме, шансовете за проблеми са много малки, смята Троянова. Важно е да не оставаме на слънце дълго време, да редуваме слънчевите бани с престой под чадъра и да не се излагаме на директна светлина в периода 12-15 ч. през деня, когато лъчите на слънцето са най-опасни за кожата. Необходимо е да ползваме добре познатите ни фотозащитни средства - кремове, лосиони, масла за предпазване.
Препоръчително е да се обличаме в подходящи дрехи, да носим широкополи шапки и слънчеви очила. Прилагането на защитни средства не е достатъчно и не ни дава основание да седим на слънце по цял ден, защото козметиката не е универсален щит срещу проблемите, отбеляза Троянова.
Понякога след почивката на море могат да се появят обезпокоителни симптоми, например бенка на кожата е започнала да се променя, появява се сърбеж, болка или кървене. Не бива да се плашим, нито да чакаме да ни мине спонтанно. В такива случаи е най-добре да отидем на лекар без да изпадаме в паника, допълни онкодерматологът. /Dir.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар